In een eerdere uitgave van TAGM introduceerden we de ‘Smarble’: het zelflerende sensorballetje dat in staat is om moeilijk toegankelijke omgevingen zoals leidingen, tanks en reactoren te verkennen. De ontwikkeling bevond zich toen nog in een pril stadium. Ruim twee jaar later verlaten de ‘Smarbles’ het laboratorium en beginnen ze in Leeuwarden hun eerste serieuze ontdekkingstocht. Bij Jongia Mixing Technology, een internationaal bedrijf dat roerwerken ontwikkelt en produceert.

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer een delegatie van Jongia aanschuift bij Dirkjan Krijnders, senior-adviseur bij Antea Group. Het nieuws dat de eerste resultaten van de Smarble-proef voorhanden zijn, zorgt voor reuring. “We branden van nieuwsgierigheid”, merkt procestechnoloog Henk Scholten op. In een PowerPointpresentatie laat Krijnders zien wat de Smarbles de afgelopen weken in hun proeftank hebben gemeten: snelheid, routes en botsingen. Daarbij zag je ook hoe die data vervolgens vertaald werd naar grafieken: “en dit is nog maar het begin.” Jongia Mixing Technology, een oer-Fries familiebedrijf dat al tachtig jaar naam en faam maakt met industriële roerwerken. “De gemiddelde Leeuwarder heeft nog nooit van ons gehoord, maar je komt onze machines overal ter wereld tegen: van Rusland tot Canada”, glimlacht directeur Johan Postma. Het klantenbestand laat dan ook niets aan de verbeelding over. Shell, DSM, FrieslandCampina, Coca-Cola: bij de groten der aarde is Jongia dé voorgeschreven leverancier. >>

Henk-Jan Scholten (links) en Dirk-Jan Krijnders (foto: november 2019)

Over de Smarbles
Binnen het project Phoenix werkte een internationaal consortium vier jaar lang aan de ontwikkeling van de Smarble. De Smarble is een balletje vol sensoren dat je kunt uitzetten op plekken waar mensen lastig kunnen komen. Denk aan leidingwerken, riolering en afgesloten tanks. De slimme knikkers laten zich meevoeren in een vloeistof en zijn in staat om allerlei metingen te verrichten. Temperatuur, snelheid, obstakels en chemische samenstelling. Omdat de balletjes zelflerend
zijn, kunnen ze efficiënt metingen verrichten zodat ze minimale energie verspillen. De pilot bij Jongia is voor de Smarbles de eerste stap naar concrete toepassingen in bijvoorbeeld de industrie.


Het Nieuwe Jongia
Jongia onderging het afgelopen jaar een flinke metamorfose. Onder leiding van Johan Postma werd er flink geïnvesteerd. Zo werd de fabriek in Leeuwarden vergroot en gemoderniseerd. De proef met de Smarbles past volgens Postma binnen de filosofie van het Nieuwe Jongia: “De markt verandert en we willen duurzaam bijdragen aan de wensen van klanten. Door kennis te delen over het tegengaan van verspilling en het samen vormgeven van de energietransitie, past deze unieke ontwikkeling op het gebied van procesoptimalisatie daarbij.”

Roeren is key
Of het nu in de levensmiddelenindustrie, petrochemie of de olie- en gasindustrie is: er wordt wereldwijd wat ‘afgeroerd’. Yoghurt, afvalwater, drop, slib, olie, chemicaliën, koeienmest; je kunt het zo gek niet bedenken of ergens in het proces wordt er geroerd. Het is niet alleen om ingrediënten te mengen maar net zo goed om de samenstelling van een vloeistof stabiel te houden.

Wie wel eens slagroom heeft geklopt, weet hoe nauw dit roeren luistert. Ga je net iets te lang door, dan krijg je boter. Doe je het te kort of te langzaam, dan heb je inferieure slagroom. Postma: “Het is de kunst om het optimum te vinden. Met een roerwerk kun je hierin veel verschil maken. Door de stand van de propellers, of met de snelheid of de intensiteit van roeren. Zeker op grote schaal is elke procent die je verbetert, pure winst.” “Maar”, gaat Postma in één adem verder: “De markt waarin we werken is traditioneel. Het mengen van vloeistoffen gebeurt vaak nog op basis van ervaring, waarneming of lineaire opschalingen. Maar wie zegt dat dit de beste manier is? Wij denken dat het roeren in veel gevallen slimmer en efficiënter kan. Alleen moet je dit wel kunnen aantonen.” >>

Johan Postma, Managing Director Jongia Mixing Technology

Klim jij erin?
>> Postma: “In een huis-tuin-en-keuken beslagkom zie je wat je doet. Dit is anders in een tank waar je tienduizenden hectoliters ruwe olie roert. Of bij industriële mengmachines die vele kilo’s grondstoffen tot shampoo, deeg of drop mengen. Zo’n omgeving is een universum op zich, met een eigen dynamiek. Met stromingen, vortex-wervelingen en chemische reacties. Klim jij erin om dit te onderzoeken…?”

Henk Scholten: “We gebruiken geavanceerde CFD-modellen (Computational Fluid Dynamics) om inzicht te krijgen in die dynamiek. Je kunt er betrouwbare aannames mee doen, maar een CFD is een theoretisch model, een benadering van de werkelijkheid. Wij willen juist ontdekken wat er werkelijk gebeurt in een vat of een tank.” Een uitgelezen klus voor de Smarbles. Dirkjan Krijnders: “Het voordeel van deze balletjes is dat je ze onderdeel van het roerproces maakt. Je stopt ze in een tank en je roert ze mee. Dit geeft inzicht in wat er in een tank gebeurt: hoe snel verplaatsen ze zich, op welke plekken komen ze wel of juist niet?

Maar ook welke verschillen er optreden wanneer je gaat spelen met duur, roerhoek en intensiteit.” De Smarbles hebben hun eerste ontdekkingstochten gedaan. Maar, voordat er een businesscase is, valt er nog veel onderzoekswerk te verrichten. Bij Jongia hebben ze vooralsnog hoge verwachtingen van de Smarbles. Postma: “Ze stellen ons in staat om nog meer te weten dan we al wisten. Dankzij die inzichten willen wij voor klanten niet alleen de leverancier van roerwerken zijn, maar ook een kennispartner die meedenkt over betere en slimmere processen.” <<

In een eerdere uitgave van TAGM introduceerden we de ‘Smarble’: het zelflerende sensorballetje dat in staat is om moeilijk toegankelijke omgevingen zoals leidingen, tanks en reactoren te verkennen. De ontwikkeling bevond zich toen nog in een pril stadium. Ruim twee jaar later verlaten de ‘Smarbles’ het laboratorium en beginnen ze in Leeuwarden hun eerste serieuze ontdekkingstocht. Bij Jongia Mixing Technology, een internationaal bedrijf dat roerwerken ontwikkelt en produceert.

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer een delegatie van Jongia aanschuift bij Dirkjan Krijnders, senior-adviseur bij Antea Group. Het nieuws dat de eerste resultaten van de Smarble-proef voorhanden zijn, zorgt voor reuring. “We branden van nieuwsgierigheid”, merkt procestechnoloog Henk Scholten op. In een PowerPointpresentatie laat Krijnders zien wat de Smarbles de afgelopen weken in hun proeftank hebben gemeten: snelheid, routes en botsingen. Daarbij zag je ook hoe die data vervolgens vertaald werd naar grafieken: “en dit is nog maar het begin.” Jongia Mixing Technology, een oer-Fries familiebedrijf dat al tachtig jaar naam en faam maakt met industriële roerwerken. “De gemiddelde Leeuwarder heeft nog nooit van ons gehoord, maar je komt onze machines overal ter wereld tegen: van Rusland tot Canada”, glimlacht directeur Johan Postma. Het klantenbestand laat dan ook niets aan de verbeelding over. Shell, DSM, FrieslandCampina, Coca-Cola: bij de groten der aarde is Jongia dé voorgeschreven leverancier. >>

Henk-Jan Scholten (links) en Dirk-Jan Krijnders (foto: november 2019)

Over de Smarbles
Binnen het project Phoenix werkte een internationaal consortium vier jaar lang aan de ontwikkeling van de Smarble. De Smarble is een balletje vol sensoren dat je kunt uitzetten op plekken waar mensen lastig kunnen komen. Denk aan leidingwerken, riolering en afgesloten tanks. De slimme knikkers laten zich meevoeren in een vloeistof en zijn in staat om allerlei metingen te verrichten. Temperatuur, snelheid, obstakels en chemische samenstelling. Omdat de balletjes zelflerend
zijn, kunnen ze efficiënt metingen verrichten zodat ze minimale energie verspillen. De pilot bij Jongia is voor de Smarbles de eerste stap naar concrete toepassingen in bijvoorbeeld de industrie.


Het Nieuwe Jongia
Jongia onderging het afgelopen jaar een flinke metamorfose. Onder leiding van Johan Postma werd er flink geïnvesteerd. Zo werd de fabriek in Leeuwarden vergroot en gemoderniseerd. De proef met de Smarbles past volgens Postma binnen de filosofie van het Nieuwe Jongia: “De markt verandert en we willen duurzaam bijdragen aan de wensen van klanten. Door kennis te delen over het tegengaan van verspilling en het samen vormgeven van de energietransitie, past deze unieke ontwikkeling op het gebied van procesoptimalisatie daarbij.”

Over 4DR Studios

4DR Studios is onderdeel van Chronosphere, een R&D-programma omtrent volumetric video capturing, georganiseerd door de Effenaar Smart Venue. 

www.smartvenue.nl

Roeren is key
Of het nu in de levensmiddelenindustrie, petrochemie of de olie- en gasindustrie is: er wordt wereldwijd wat ‘afgeroerd’. Yoghurt, afvalwater, drop, slib, olie, chemicaliën, koeienmest; je kunt het zo gek niet bedenken of ergens in het proces wordt er geroerd. Het is niet alleen om ingrediënten te mengen maar net zo goed om de samenstelling van een vloeistof stabiel te houden.

Wie wel eens slagroom heeft geklopt, weet hoe nauw dit roeren luistert. Ga je net iets te lang door, dan krijg je boter. Doe je het te kort of te langzaam, dan heb je inferieure slagroom. Postma: “Het is de kunst om het optimum te vinden. Met een roerwerk kun je hierin veel verschil maken. Door de stand van de propellers, of met de snelheid of de intensiteit van roeren. Zeker op grote schaal is elke procent die je verbetert, pure winst.” “Maar”, gaat Postma in één adem verder: “De markt waarin we werken is traditioneel. Het mengen van vloeistoffen gebeurt vaak nog op basis van ervaring, waarneming of lineaire opschalingen. Maar wie zegt dat dit de beste manier is? Wij denken dat het roeren in veel gevallen slimmer en efficiënter kan. Alleen moet je dit wel kunnen aantonen.” >>

Johan Postma, Managing Director Jongia Mixing Technology

Klim jij erin?
>> Postma: “In een huis-tuin-en-keuken beslagkom zie je wat je doet. Dit is anders in een tank waar je tienduizenden hectoliters ruwe olie roert. Of bij industriële mengmachines die vele kilo’s grondstoffen tot shampoo, deeg of drop mengen. Zo’n omgeving is een universum op zich, met een eigen dynamiek. Met stromingen, vortex-wervelingen en chemische reacties. Klim jij erin om dit te onderzoeken…?”

Henk Scholten: “We gebruiken geavanceerde CFD-modellen (Computational Fluid Dynamics) om inzicht te krijgen in die dynamiek. Je kunt er betrouwbare aannames mee doen, maar een CFD is een theoretisch model, een benadering van de werkelijkheid. Wij willen juist ontdekken wat er werkelijk gebeurt in een vat of een tank.” Een uitgelezen klus voor de Smarbles. Dirkjan Krijnders: “Het voordeel van deze balletjes is dat je ze onderdeel van het roerproces maakt. Je stopt ze in een tank en je roert ze mee. Dit geeft inzicht in wat er in een tank gebeurt: hoe snel verplaatsen ze zich, op welke plekken komen ze wel of juist niet?

Maar ook welke verschillen er optreden wanneer je gaat spelen met duur, roerhoek en intensiteit.” De Smarbles hebben hun eerste ontdekkingstochten gedaan. Maar, voordat er een businesscase is, valt er nog veel onderzoekswerk te verrichten. Bij Jongia hebben ze vooralsnog hoge verwachtingen van de Smarbles. Postma: “Ze stellen ons in staat om nog meer te weten dan we al wisten. Dankzij die inzichten willen wij voor klanten niet alleen de leverancier van roerwerken zijn, maar ook een kennispartner die meedenkt over betere en slimmere processen.” <<